A luxus órák ünnepe Genfben

2019.11.08

A genfi "Órák Nagydíja" -át nem véletlenül tartják az iparág Oscar gálájának. Ez az este a legcsodásabb és elképesztőbb órák ünnepe a világ minden tájáról. A lélegzetelállító gyémánttól egészen a legbonyolultabb mechanikus alkotásokig.

" Igen van technika és innováció, rengeteg szépség és szenvedély az óraiparban. És pont ez az, ami gyönyörködtet."-mondta Raymond Loretan az esemény főszervezője

Nagy tudású mesterember és -nem túlzás- több ezer munkaóra kell egy-egy drágább darab elkészítéséhez. Az eredmény pedig, mint például ez a remekmű, 2,5 millió Eurót ér. Átszámítva 825 millió Forint Egy atomórához van csatlakoztatva, ami automatikusan korrigálja az időt.

A gála nagydíját egy ehhez képest olcsónak tűnő csupán 137 ezer Eurót érő óra kapta, ami 45 millió Forint.

" Ennek az egyenletnek része a pénz. Igen. Vannak elképesztő órák hihetetlen árakért, de megéri. A mi cégünk is gyárt ilyeneket, de végül, ami számít, az az érzelem, amit kiváltunk mindazzal, amit teszünk, és ebben az értelemben ma este jól teljesítettünk."-jelentette ki Francois-Henry Bennahmias az Audemars Piguet elnök-vezérigazgatója.

Majdnem 10 ezer kilométerrel távolabb Hongkongban 5 hónapja tartanak a radikális tüntetések. A megmozdulások során üzleteket rongáltak meg, és nem volt ritka a Molotov koktél sem.

A különleges státuszú területen bonyolódott eddig a luxus órák kereskedelmének 10%-a a világon. A helyzet változtatásra kényszeríti a gyártókat és a vásárlókat egaránt.

"Hongkong a luxus egyik fellegvára. A nagyobb nemzetközi brand-ek, mint például a Bulgari, Hongkong hanyatlását, olyan célállomásokkal ellensúlyozza, ahová még mindig mennek turisták."-tette hozzá Jean Christophe-Babin a Bulgari elnök-vezérigazgatója.

Nagyobb cégek azt remélik, hogy ezzel a taktikával meg tudják őrizni a piacaikat.

" Elemzők jóslata szerint a luxus órák piaca tovább fog nőni a következő években az ázsiai kereslet miatt. S miközben az okosórák, mint például az Apple a valószínűleg felülmúlják hagyományos társaikat, az órakészítők hisznek abban, hogy az ő termékeikre mindig lesz igény."-összegzett Oliver Whitfield-Miocic az Euronews helyszíni tudósítója