A leggyakoribb halálokká vált Magyarországon az új koronavírus

2020.11.30

5595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 217 122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 823 főre emelkedett - olvasható a koronavírus.gov.hu oldalon.

Az oldalon elérhető adatok alapján az elmúlt nap mindössze 8 946 tesztet végeztek, valószínűleg nap közben frissíteni fogják ezt a számot, mert ez azt jelenteni, hogy a tesztek 62 százaléka volt pozitív eredményű, ami rendkívül magas. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 5 százalékos arányig mondható el, hogy ellenőrzés alatt van tartva a járvány.

7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye ezen a héten várható - írja a kormányzati tájékoztató oldal.

A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki online Kormányinfón.

Magyarországon 2019-ben egy átlagos napon körülbelül 180 ember halt meg, közülük nagyjából 40 ember vesztette életét daganatos betegségben - ez olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Így jelenleg Magyarországon a Sars-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 betegség a leggyakoribb halálok.