A kkv-k gyűlése: fenntarthatóság és zöld irányzat

2019.12.04

Helsinkiben tartották a kkv-k gyűlését, a vállalkozóknak szóló európai rendezvényen. Idén a fő téma a fenntarthatóság, a körkörös gazdaság és a zöld irányzat volt. Mik a kihívások és az elérhető lehetőségek?

Idén azt nézték meg, hogy azok, akik ezt a zöld növekedést választják, miért döntenek helyesen, hogyan lehet támogatni őket, és mik a kihívások. És persze az ágazat óriási lehetőségeit is. A kkv-knak - amelyek az európai vállalatok 99,98% -át képviselik - új filozófiát kell elfogadniuk.

Így gondolja Janez Potočnik, korábbi uniós biztos is, aki részt vesz a körkörös gazdasági modellek ösztönzésében. Nem autóra, hanem mobilitásra van szükség - mondta. - Ha így gondolunk erre, akkor új típusú ösztönzést hozunk létre. Új gondolkodásmódról, lehetőségekről beszélek, amiket át kell gondolni.

Pontosan ezt tette egy finn cég. Új technológiát és egy új anyagot használ, amely felváltja a műanyag csomagolást. Ennek további előnye, hogy minden gyártósoron használható - jelentős beruházás nélkül. Farostokból készül, úgy néz ki, mint a papír, de ugyanolyan ellenálló, mint a műanyag és olyan puha, mint a textil. Óriási a potenciális piaca. A cég alapítója, Esa Torniainen szerint ez egy olyan piac, ahol évente mintegy 30 millió tonna különféle anyagot használnak, aminek a többsége műanyag fólia.

Az utóbbi két évben ez a kis- és középvállalkozás tízszeresére növelte forgalmát, és 10-ről 20-ra emelte a foglalkoztatottak számát. Növekedési potenciálja továbbra is jelentős. De ehhez új finanszírozást kell kapniuk. Egy közgazdász szerint a finanszírozási szabályokat fejleszteni kell, hogy találkozzanak az ágazatokban dolgozók igényeivel.

Mariana Mazzucato arról beszélt, hogy lehet, hogy a vállalkozóknak a körkörös gazdasághoz tíz vagy tizenöt éves beruházásokra lenne szükségük. A legfontosabb a betegfinanszírozás, a második pedig a kockázatvállalás. Ahhoz, hogy megtanuljunk kerékpározni, sokszor le kell esnünk a bicikliről. És ha büntetjük a mulasztásokat, akkor nem kapunk új típusú gazdaságot - vélte.

Az Európai Bizottság, amely ezt az eseményt szervezte, elindítja a "zöld megállapodást". Ennek az ambiciózus tervnek a célja, hogy 2050-ig Európa "az első széndioxid-semleges kontinens" legyen, és ehhez a vállalkozóknak tett konkrét intézkedések is szükségesek.

Kristin Schreiber, aki az Európai Bizottság kkv-politikájáért felel, szerint vannak új, fontos tényezők, ilyen a fenntarthatóság és a digitalizálás. A kettő gyakran együtt jár, mert ha digitalizálunk, akkor fenntarthatóbbá válhatunk. És akkor ez egy teljesen új felállás a nemzetközi kereskedelmi szabadalmak szempontjából.

Ez a találkozó lehetőséget kínált néhány jó kezdeményezés kiemelésére is: idén egy holland projekt nyerte az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj fődíját.A Green Pac I lab egy innovatív központ, amelynek célja a körkörös és fenntartható értékek által működő vállalkozók támogatásának ösztönzése. Ez is bizonyítja, hogy a zöld irányzat emelkedőben van.