A kijárási korlátozásokkal párhuzamosan erősödött az otthoni erőszak

2020.04.09

Az ENSZ arra figyelmezteti a kormányokat, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi ápolók és szociális munkások vonatkozásában speciális intézkedésekre van szükség, ugyanis világszerte ezeknek a szakembereknek a 70 százaléka nő.

Ez a tény, valamint az, hogy a nők háromszor annyit időt töltenek otthoni fizetetlen gondozási munkával, mint a férfiak, azonnali fellépést igényelnek.

- Gondoskodnunk kell arról, hogy különös figyelmet fordítsunk az igényeikre, például az egyéni védőeszközök biztosítására, olyan munkakörülményekre, amelyek nem terhelik őket és az immunrendszerüket, valamint olyan politikai intézkedésekre, amelyek kiküszöbölik azt, hogy ha valaki bekapcsolja a TV-t, és megnézi, hogy ki beszél a világjárványról, akkor elsősorban férfiakat lehet látni - hívta fel a figyelmet az összefüggésekre Anita Bhatia ügyvezető igazgató-helyettes, az ENSZ Nők szervezet részéről.

Azzal, hogy 90 országban kijárási korlátozások vannak érvényben és négymilliárd ember tartózkodik emiatt otthon, az ENSZ egy másik járvány erősödését figyeli meg, s ez a nők elleni erőszak.

A legfrissebb jelentések szerint ez átlagosan 30% -kal nőtt; a szervezet szerint Franciaországban az ügynökség példáival, például Franciaország 30, Argentínában 25, Szingapúrban pedig 35 százalék ez az arány. Az ENSZ fellépést vár el.

- Felszólítom valamennyi kormányt, hogy tegyék a nők elleni erőszak megelőzését és orvoslását a COVID-19 nemzeti reagálási terveinek kulcsfontosságú részévé. Ez azt jelenti, hogy fokozni kell az online szolgáltatásokba és a civil társadalmi szervezetekbe történő befektetéseket. Biztosítani kell, hogy az igazságszolgáltatási rendszer továbbra is büntetőeljárást indít a visszaélőkkel szemben. Sürgősségi figyelmeztető rendszereket kell felállítani a gyógyszertárakban és az élelmiszerüzletekben. A menhelyeket alapvető szolgáltatásoknak kell nyilvánítani, és biztonságos módszereket kell létrehozni a nők számára ahhoz, hogy támogatásra találjanak anélkül, hogy figyelmeztetnék a bántalmazóikat - jelentette ki beszédében António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára.

Az ENSZ szerint egyre több bizonyíték vannak arra, hogy a COVID-19 gazdasági hatásai súlyosabban érintik a nőket, mivel egyre több nő dolgozik alacsony fizetésért, bizonytalan és be nem jelentett munkahelyen. A kormányok rövid és középtávú helyreállítási stratégiái tartalmazhatnak olyan programokat, amelyek növelik a nők gazdasági ellenálló képességét erre és a jövőbeni, hasonló helyzetekre.

- Amire most szükségünk van, kifejezetten az, hogy az EU lehetővé tegye és győződjön meg arról, hogy a kormányok hosszú távon képesek befektetni a központi közszolgáltatásokba, és nincsenek megszorításokra kötelezve. Annak biztosítására van szükségünk, hogy ösztönző csomagok, befejtetéseket dolgozzanak ki, hogy ezek az embereknek az élete a női munka valósága alapján épülnek fel. Biztosítanunk kell, hogy a nemek közötti esélyegyenlőségi szempontokat figyelembe vegyék e beruházások és finanszírozási mechanizmusok megtervezése és bevezetése során is - mondta Joanna Maycock, az Európai Női Lobby főtitkára.

Elsősorban a kevésbé fejlett országokban a nők egyre nagyobb nehézségekkel néznek szembe a biztonságos szüléshez, a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint a családtervezéshez való hozzáférés terén.