A keresőmotorja leállításával fenyegetőzik Ausztráliában a Google

2021.01.25

Elérhetetlenné válhat a Google keresőmotorja Ausztráliában a kormány új médiatörvény-tervezete miatt. A javaslat szerint a techcégeknek reklámadót kellene fizetniük az ausztrál híroldalaknak, ha megjelenítik azok tartalmait.

A Google pénteken tette egyértelművé, hogy elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. A techóriás szerint a javaslat korlátozná az információhoz való szabad hozzáférést. A cég ausztráliai és új-zélandi igazgatója, Mel SIlva úgy fogalmazott, hogy a törvény nemcsak a Google-nek, hanem a kis kiadóknak, a kisvállalkozóknak és a szolgáltatásaikat használó ausztrálok millióinak is ártana.

Scott Morrison kormányfő gyorsan reagált a Google bejelentésére:

"Ausztráliában arról hozunk törvényeket, hogy mit lehet Ausztráliában csinálni. Ezzel foglalkozik a parlamentünk és a kormányunk, itt így mennek a dolgok. Akik együtt akarnak működni ezzel, azokat szívesen látjuk. De fenyegetésekre nem válaszolunk" - mondta a politikus.

Csütörtökön a francia kiadók szakszervezete és a Google több hónapnyi alkudozás után megállapodott abban, hogy az amerikai cég fizetni fog a híroldalak a tartalmaiért. Franciaország az első európai állam, ahol megszületett az egyezség. A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető Google eredetileg azzal érvelt a reklámadó ellen, hogy a híroldalak is jól járnak az általa generált forgalommal.