A katonai junta szerint nem puccs történt Mianmarban

2021.02.17

A mianmari hadsereg kitart amellett, hogy nem puccsot hajtott végre, csak visszaállította a demokratikus rendet. A junta szóvivője szerint választásokat fognak kiírni, ami után átadják a hatalmat a győztes pártnak.

A gond csak az, hogy a voksolás pontos dátumát még nem jelölték ki, a rendkívüli állapotot pedig egy évre rendelték el.

Eközben az őrizetbe vett államtanácsos, Aung Szan Szú Csí ellen újabb vádpontban nyomoz a rendőrség. A gyanú szerint megsértette a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szabályokat. Korábban illegális import miatt kellett felelnie, amiért otthonában engedély nélküli adóvevőt tartott.

- Biztonságos helyen tartjuk Aung Szan Szú Csí kormányfőt és helyettesét Win Myint. Mindketten jó egészségi állapotban vannak. Ez nem olyan, mint egy letartóztatás, hiszen az otthonaikban vannak. Mi ragaszkodunk a törvényekhez és a jövőben sem fogunk letérni a jog útjáról - számolt be az információs miniszterhelyettes, Zaw Min Tun.

A katonai hatalomnak nem sikerült lenyugtatnia a kedélyeket. Kedden buddhista szerzetesek vonultak végig Rangun utcáin a Nobel-békedíjas politikus szabadon engedését követelve.

Az egyház támogatása új lendületet adhat a tiltakozásnak, Mianmarban a lakosság 80%-a buddhista és a nemzetközi közösség is szimpatizál az úgynevezett bhikkhuk-kal.