A Johnson and Johnson benyújtotta vakcináját jóváhagyásra a WHO-hoz

2021.02.19

A Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár benyújtotta a sürgősségi felhasználás engedélyezésére az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a koronavírus elleni egydózisú, a Janssen-Cilag International N.V. által gyártott védőoltását.

Johnson and Johnson vakcinával oltanak egészségügyi dolgozót a dél-afrikai Fokvárosban   -   Szerzői jogok  AP Photo/Nardus Engelbrecht/2021.02.17
Johnson and Johnson vakcinával oltanak egészségügyi dolgozót a dél-afrikai Fokvárosban - Szerzői jogok AP Photo/Nardus Engelbrecht/2021.02.17

A New Jersey amerikai államban működő vállalat pénteken jelentette be honlapján, hogy átküldte a szükséges dokumentációt a WHO-nak.

Az átadott adatok között szerepelnek a klinikai kísérletek során megállapított, a hatásossággal és biztonságossággal kapcsolatos ideiglenes eredmények is.

Megállapodás a COVAX-programmal

A vállalat 2020 decemberében kötött elvi megállapodást a GAVI Vakcinaszövetséggel a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással való ellátására a WHO kezdeményezésére létrehozott COVAX programmal.

A Johnson and Johnson és a GAVI reméli, hogy rövidesen vásárlási szerződés megkötésére is sor kerül, amelynek keretében 2022-ben legfeljebb 500 millió adagot tudnak szállítani a Jannsen által gyártott védőoltásból a COVAX részére.

85 százalékos hatékonyságot ígérnek

A Johnson and Johnson január végén közölte, hogy a koronavírus elleni potenciális védőoltásának a hatékonysága eléri a 85 százalékot.

A WHO február 15-én hagyta jóvá sürgősségi felhasználásra az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, Dél-Koreában és Indiában gyártott vakcinát.

Előtte a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BionTech német biotechnológiai cég Comirnaty nevű védőoltása került fel az ENSZ egészségügyi szervezete által jóváhagyott oltóanyagok listájára.

A WHO engedély a helyi engedélyezéseket is gyorsítja

A WHO közlése szerint a jóváhagyási eljárás keretében megvizsgálják az oltóanyagok biztonságosságát és hatásosságát, és csak az eljárás befejezése után szállíthat a COVAX a világ országainak a vakcinából.

A WHO listájára való felkerülés meggyorsíthatja az egyes országok számára az importhoz és a vakcina alkalmazásához szükséges saját engedélyezési eljárását is.