A jogállam nem eladó - az EP négy legbefolyásosabb frakciójának közös üzenete

2020.10.06

Az európai értékek nem eladók - ezt a közös üzenetet fogalmazta meg az Európai Parlament négy legbefolyásosabb frakciójának a vezetője egy, az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak címzett közös nyílt levélben, melyben a támogatások közvetlen kifizetésének a lehetőségét is felvetik.

Az Európai Parlament a költségvetési pénzek kifizetésének a jogállamisághoz kötésének az egyik fő támogatója az európai politikában. Most, hogy látszólag az ügyben nem történt komolyabb előrelépés, egy közös levelet írt a négy legbefolyásosabb képviselő csoportjának a vezetője, köztük Manfred Weber, a magyar kormánypárti képviselőket is a sorai közt tudó Európai Néppárt frakcióvezetője.

A négy frakcióvezető   -   Szerzői jogok  Európai Parlament
A négy frakcióvezető - Szerzői jogok Európai Parlament

"Áttörésnek harangozták be, mikor az EU tagállamok vezető kompromisszumra jutottak az újjáépítési tervről. Azóta viszont akadoznak a megbeszélések, túszul ejtették a nacionalista kormányok, melyek ellenzik a törekvést, hogy kapcsolat legyen a támogatások elosztása és a jogállamiság betartása között" - idézi fel az elmúlt hónapok történéseit Manfred Weber néppárti, Iratxe Garcia Perez szociáldemokrata, Dacian Ciolos liberális-centrista és Philippe Lamberts zöldpárti frakcióvezetők.

"Az Európai Parlament négy legnagyobb képviselőcsoportjának vezetőiként sürgetjük az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy álljon ki a nyáron tett kötelezettségvállalásai mellett, különösen amellett, hogy bevezetnek egy mechanizmust az európai költségvetés és a NextGenerationEU alap megvédésére azzal, hogy ezeket a pénzeket a jogállamiság tiszteletben tartásához kötik" - írják.

"Az állampolgáraink gazdasági kihívásai minden egyes nappal kritikusabbá válnak"

A négy frakcióvezető hangsúlyozza, hogy az EP maximálisan támogatja az újjáépítési tervet. A gazdaságainknak sürgős segítségre van szüksége, állásokat kell mentenünk és lehetőségeket létrehozni a jövő számára" - sorolják, hozzátéve, hogy az EP már megmutatta az elkötelezettségét a továbblépésre azzal, hogy szeptemberben megszavazta a tervet. Most a 27 kormányon van a sor és a nemzeti parlamenteken, hogy ugyanezt tegyék - vélik a politikus.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy azok, akik készek aláásni a jogállamiságot, túszul ejtenék az újjáépítési tervet, és ezzel a saját érdekeiket szolgálnák az állampolgáraik érdeke helyett.

Az igazságszolgáltatás, a média helyzete és a korrupció miatt aggódnak a legjobban az EU-ban a frakcióvezető.

"Válságban van az igazságszolgáltatási rendszerünk, az egész jogrendünk megkérdőjeleződik, mikor az egyik tagállami kormány szájkosarat tesz a bíróira és a félelem és az ellenőrzés klímáját teremti meg a nemzeti igazságszolgáltató rendszer minden szintjén" - írják az igazságszolgáltatásról.

A sajtószabadság nem valami luxus. A szabad és működőképes demokráciák előfeltétele.

Sötét képet festenek az EU-ban a média helyzetéről is. "A polgári szabadságjogaink, a média szabadsága és sokszínűsége óriási nyomás alatt van. A sajtószabadság, a civil társadalom elleni támadások, a szóbeli és fizikai agresszió az újságírókkal szemben - még gyilkosságok is - és a médiacsoportok feletti hatalomátvétel egy vezető oligarcha által szemmel láthatóan normává váltak egyes tagállamokban" - fogalmaznak.

"A belső piacunk fenyegetés alatt van. Azt látjuk, hogy egy maroknyi ember ellenőrzi a közpénzeket és a közbeszerzéseket, a korrupció megszokottá vált" - emelik ki.

Az európai politikusok meggyőződése, hogy "az európai költségvetést valósan jogállamisági feltételhez kötése életbe vágó ezeknek a problémáknak a leküzdéséhez".

A tárgyalások megkezdődhetnek, miután a Tanács kialakította az álláspontját, de sajnos alapvető biztosítékok hiányoznak - írják. Ezeket három pontba szedték.

Először is világos és meghatározó folyamatnak kell lennie, a Bizottság felhatalmazásával, amit a Tanács csak minősített többséggel fordíthat meg, szögezik le. Másodszor minimum a jogállamiság alapelveit és az igazságszolgáltatás függetlenségét magában kell foglalnia, ehhez a múlt héten bemutatott éves bizottsági jogállamisági jelentést megállapításait és egy független jogállamisági szakértői testület legyen ehhez a forrás a bizottságnak - teszik hozzá..

Harmadik pontként kifogásolják, hogy a jövőbeli Tanács-találkozókra halasztották el a kérdést, mert ez "egy olyan helyzetet teremtett, mellyel akár évekig stagnálhat a probléma". Ez szerintük csak azoknak az érdekeit szolgálja, akik semmilyen intézkedést nem szeretnének.

Meg kell védenünk az állampolgárainkat egyes kormányok viselkedésétől azzal, hogy egy olyan rendszert hozunk létre, melyben közvetlenül kapják a támogatásokat. Egyetlen európai állampolgárt sem szabad megbüntetni azért, mert a kormányuk nem képes tiszteletben tartani és érvényt szerezni az uniónk alapelveinek.

A frakcióvezetők szerint a folyamatban szerepe kell, hogy legyen mind a három intézménynek (azaz az Európai Parlament mellett a Bizottságnak és az Európai Tanácsnak is).

"Az EP készen áll arra, hogy vállalja ezt az felelősséget, ez az, amit az állampolgáraink kérnek tőlünk" - írja a négy meghatározó frakció vezetője.

Felszólítják a Tanácsot, hogy tegye ugyanezt, és álljon konstruktívan az jogállamiság problémájához. "Mindent meg kell tennünk azért, hogy megvédjük a nagyszerű európai demokráciánkat, gazdaságunkat, értékeinket és a legfontosabb- az állampolgárainkat. Ennek érdekében kitartóan visszük tovább a küldetésünket, biztosítani azt, hogy az európai értékek nem eladók" - zárják a nyílt levelet.