A járvány miatt nem tér vissza Strasbourgba az Európai Parlament

2020.09.09

Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését. A parlament elnöke, David Sassoli azért döntött így, mert a francia hatóság múlt hétvégén a legsúlyosabb, vörös járványügyi kategóriába sorolta a régiót, így visszatérve az egész EP-nek karanténba kellett volna vonulnia.

A plenáris ülés március óta először a jövő héten tért volna vissza Strasbourgba, ahol az európai alapszerződések szerint tartani kell. A képviselők többségének járvány nélkül is púp a hátán, hogy Brüsszelből áthurcolkodjon egy hétre Strasburgba, de a koronavírus-járvány árnyékában még nagyobb volt a nyomás Sassolin, hogy ezt akadályozza meg.

- Strasbourg jelenleg vörös zónában van - mondta Nathalie Loiseau francia EP-képviselő. - Várjuk meg, amíg legalább narancs lesz, de inkább zöld. Akkor örömmel térünk vissza Strasbourgba, mert Strasburg a demokrácia dobogó szíve Európában. David Sassoli minden biztonsági intézkedését támogatom.

- Azért megyünk oda, mert muszáj - fakadt ki Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol szociáldemokrata képviselő. - Nem azért megyünk Strasbourgba, mert szeretjük, hanem mert az európai szerződésekben van egy bekezdés, mely szerint a plenáris ülést Strasbourgban tartjuk.

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter és a strasbourgi polgármester ugyanakor felszólította az EP-t, hogy a plenáris ülés mihamarabb térjen vissza az alapszerződésekben lefektetett székhelyére.