A járvány a Black Friday-t is átírja

2020.11.27

Négy hét van hátra karácsonyig, itt a fekete péntek, november utolsó hétvégéje, de az Egyesült Királyságban - sok európai országhoz hasonlóan - szinte üresek a bevásárlóutcák. Csupán a létfontosságú cikkeket árusító üzletek lehetnek nyitva. Online persze bármit lehet shoppingolni, de vajon van-e kedvük hozzá az embereknek?

"Momentán minden fillérre próbálunk oda figyelni, szóval nem érzem úgy, hogy meg kéne rohamozni a boltokat, ahogy azt a korábbi években tettük"

A leértékelések sem vonzzák?

"Ha szükségem van valamire, akkor de, persze, csak most kicsit jobban meggondolom, hogy pontosan mire is van."

"Csak azért nem fogok semmit venni, mert fekete péntek van."

"Persze, eddig én is vásároltam, de most ez az egész járványhelyzet az ünnep érzetét is kiölte az emberekből."

"Én egész évben az akciókat figyelem, és úgy látom, hogy ilyenkor pár nappal korábban feltolják az árakat, hogy aztán úgy tűnjön, mintha nagy áresés lenne, pedig nem."

Ez a karácsony más lesz mint az eddigiek.

A második hullám előtt a vásárlók több mint fele mondta azt, hogy mindig él az ilyenkori akciókkal, idénre ez az arány 38 százalékra esett vissza.

A fiatal vásárlók körében is drámai a zuhanás: 82-ről 44 százalékra esett vissza a vásárlói kedvük.

"Az új korlátozó intézkedések előtt a fogyasztói bizalom visszatért a járvány előtti szintre, ez főleg azért történt így, mert az emberek nem költöttek annyit az első karantén alatt, nyaralni sem mentek, szóval tudtak spórolni. Aztán jött az új bejelentés, és szerintem főleg a fiatalok azok, akik aggódnak a munkakilátásaik miatt, hiszen a korlátozások pont azokat az állásokat sújtották, amelyeket többnyire fiatalok töltenek be" - mondta Lisa Hooerk a PWC közvéleménykutató piacelemzője.

Az ilyenkor szokásos tömegek a boltok előtt idén most már biztos, hogy elmaradnak.

"A Black Friday hagyományát az Egyesült Államokból vette át a világ. Ez a mostani helyzet a kereskedőket is megosztja: a leértékelésekkel való nyerészkedés helyett a többség inkább azt várja, hogy a krízis véget érjen, és újra kinyithassanak" - összegez Tadhg Enright, az Euronews tudósítója.