A humánum tarolt az Oscar-díjon

2021.04.26

A nők taroltak az idei Oscar-díj átadóján. A legjobb rendező díját Chloé Zhao kapta. Filmje, a Nomadland lett a legjobb film. Ebben egy asszony sorsán keresztül azoknak az amerikaiaknak az életét mutatja be, akiknek nincs lakásuk, hanem munkahelyről-munkahelyre sodródnak az Egyesült Államokban.

"Az emberek születésükkor természetesen jó lelkűek - ez a hat szó nagy hatással volt rám gyerekkoromban. És ma is őszintén hiszek ebben, még ha az ember néha úgy is érzi, hogy az ellenkezője igaz. De a világon mindenütt találkoztam jósággal, bármerre is jártam." - mondta a rendező.

A film főszereplője, Frances McDormand három évvel ezelőtt a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben egy balsorsú, depresszív, de erős asszony hiteles megformálásért kapott Oscart. Idén is övé lett a legjobb női főszereplőnek járó díj.

"Nincsenek szavaim. Csak hangom. A hang fegyver, a fegyver munka, és én szeretem a munkát" - mondta a színésznő.

A legjobb férfi főszereplő díját is egy rutinos színész kapta. Anthony Hopkins 1992-ben a Báráynok hallgatnak című filmben formálta meg Hannibal Lecter karakterét. Idén pedig a The Father című filmben alakított egy idősödő demens férfit.