A horvát államügyészség érvénytelenítené a MOL-INA szerződést

2021.11.03

A Nacional zágrábi hírmagazin értesülése szerint a horvát államügyészség arra kéri Andrej Plenkovic miniszterelnököt, fontolja meg a MOL és az INA közti szerződés felmondását.

A lépés előzménye, hogy a zágrábi Legfelsőbb Bíróság múlt héten Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat évi, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban vádat emelt Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt.

A horvát lap szerint Zlata Durdevic zágrábi jogász professzor, aki korábban jelölt volt a legfelsőbb bíróság elnöki posztjára, és Damir Vandelic, az INA felügyelőbizottságának tagja úgy látják, magának az államügyészségnek kellene kezdeményeznie az eljárást.

A lap kérdésére, hogy ezt meglépik-e, az államügyészség azt válaszolta: "Kérdezzék meg a horvát kormányt." Az államügyészség a Nacional azon kérdésére, hogy akkor mit terveznek a horvát cég irányítói jogainak visszaadásával kapcsolatban, közölték: a kérdésre hivatalosan Andrej Plenkovic miniszterelnöknek válaszolnak majd.

A horvát cég hosszú évek óta próbálja visszavásárolni tulajdonrészét a MOL-tól. Utoljára júliusban érkezett hír arról, hogy Tomislav Coric horvát gazdasági miniszter szerint "végső fázisban vannak" az erről szóló tárgyalások.