A hónap vicce - Molnár Csaba (DK) válasza Kovács Zoltán szóvívő cikkére

2020.06.02

A veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatban véleménycikket írt az Euronews angol nyelvű véleményoldalára a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára, Kovács Zoltán. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Molnár Csaba európai parlamenti képviselő az Euronews Views oldalán pénteken megjelent válaszát.

* * *

Hallották a hónap viccét? Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérést követel azoktól, akik kritizálták őt és kormányát azért, mert egy nemrégi magyar jogszabály korlátlan hatalmat adott neki a rendeleti kormányzáshoz. Mindannyian tudjuk, hogy az összes EU-tagország különleges jogokat adott a kormányoknak a koronavírus elleni küzdelemhez. De Magyarország volt az egyetlen tagország, ahol ennek a felhatalmazásnak nem volt időbeli korlátja.

Namost, a magyar kormány benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely - állítólag - visszavonja ezt a felhatalmazási törvényt, Orbán saját Ermächtigungsgesetzét. A magyar miniszterelnök azonnal azt követeli, hogy kritikusai vallják be "bűnüket". Nézzétek, minden ellenséges propaganda hazugság volt, egyáltalán nem élt vissza a maga által megszerzett hatalommal. Ez az érvelés egy gyerekkori viccre emlékeztet: "Gyerekek labdáznak Lenin háza előtt. Egyszer véletlenül berúgták a labdát a dolgozószobája ablakán. Lenin kedvesen mosolyogva visszaadja a labdát a gyerekeknek. Pedig le is lövethette volna őket" - szól a vicc.

Számunkra, akik jobban bízunk az intézményekben mint a "kedves vezetőkben", Orbán felhatalmazási törvénye még akkor is alkotmányellenes, ha később visszavonták. És így nagysága ünneplése helyett jusson eszünkbe a trójaiak mondása: óvakodj a görögök ajándékától!" Ha közelebbről megvizsgáljuk Orbán "ajándékát", lefagy arcunkról a mosoly. A felhatalmazási törvény alatt hozott döntések sorozata finoman szólva is ellentmondásos. Nem egy nagyszerű vírusellenes stratégia rajzolódik ki, hanem egészen másnak a bizonyítéka:

először is, Orbán elvonta Budapesttől a színházak felügyeleti jogát, ez része a független művészet elleni harcának;

aztán több százmillió forintot fordított újabb focistadionok építésére;

száz milliárd forintnyi közpénzt irányított oligarcha-barátja, Mészáros Lőrinchez, aki Magyarország leggazdagabb emberévé vált Orbán tízéves országláda alatt - messzire jutva falusi gázszerelő gyökereitől, mára kétszer akkora vagyona van, mint II. Erzsébet királynőnek.

Húszezer embertől vonta meg közalkalmazotti státuszát, megfosztva őket ezzel munkahelyük biztonságától - ez különösen gonosz egy világjárvány idején;

Egyedi jogi védelmet biztosított egy hatalmas budapesti ingatlanfejlesztésnek, ami a családjához köthető;

Elutasíttatta az isztambuli Egyezmény ratifikálását, mondván, hogy a nemzetközi szerződés nem védi meg a nőket az erőszaktól, hanem "szétrombolja a családokat";

A Felhatalmazási törvényre hivatkozva átvette egy csomagolási cég menedzsmentjét, katonai felügyelet alá helyezve lerombolta piaci értékét, és valószínűleg előkészítették a kormányközeli oligarcháknak való átjátszását.

Megvonta az önkormányzatoktól azokat az adókat, amelyeket korábban a nagy külföldi befektetők fizettek, átirányítva ezeket a pénzeket a Fidesz-közeli megyei önkormányzatokhoz;

41 ingatlant átadott az egyházaknak;

Elvonta a helyi önkormányzatok adóbevételeinek jelentős részét. Ezzel nyilvánvalóan bosszút állt a tavalyi önkormányzati választásokon elszenvedett vereségéért. Budapest esetében a korábbi adóbevételek mindössze 3 százaléka maradt az önkormányzatnál, míg a többi 97 százalék a központi kormányzathoz folyik be. Orbán most tovább csökkenti ezt a 3 százalékot is.

Orbán védelmezőinek nehéz dolga van, ha azt akarják állítani, hogy a Felhatalmazási törvényre a járvány elleni küzdelem miatt volt szükség.

Továbbá le kell szögeznünk, hogy a visszavonási törvény nem von vissza semmit. Ehelyett felhatalmazza a kormányfőt, hogy akkor és úgy vonja vissza a felhatalmazási törvényt, ahogy az neki tetszik. Egyetlen ellentmondásos döntést sem von vissza, amelyet a Felhatalmazási törvény tett lehetővé. Vagyis egyszerűen egy új felhatalmazási törvénnyel cseréli fel a régit. Ez az új még a réginél is rosszabb, megfosztja a parlamentet a visszavonás elvi lehetőségétől is, így már nem ügyelnek a parlamentáris demokrácia látszatára sem. Három jogvédő szervezet is azt állítja, hogy a vészhelyzetnek sosem lehet vége, és sajnos igazuk van. (https://www.helsinki.hu/sohasem-erhet-veget-gyorselemzes/)

A jövőben - a visszavonási törvénynek megfelelően - a kormány bármikor egészségügyi veszélyhelyzetet hirdethet az országos tisztifőorvos javaslatára, akit - mondanunk se kell - a miniszterelnök nevez ki. Így az Orbán-kormány bármikor visszatérhet a mostanihoz hasonló helyzethez, de már a parlament legkisebb közreműködése se kell hozzá.

Így Orbán tovább folytathatja pávatáncát (ő maga nevezte ennek): tovább rombolja a demokratikus intézményeket, miközben a demokrácia bajnokának nevezi magát. Mintha önként adná vissza a jogokat, sosem vallja be, hogy a hazai ellenzék, az EU és a nemzetközi közösség nyomásának engedett. És szokásához híven visszavonulás közben is előre tör. Viselkedése nem más, mint valódi indítékainak nevetséges leplezése. Az, hogy bocsánatot kér, csak egy rossz vicc.

Egyetlen dologban értek egyet Orbánnal, hogy valóban régóta bocsánatot kell kérni. Rég itt az ideje, hogy Orbán bocsánatot kérjen a magyar néptől és Európától a bűneiért.

Molnár Csaba, Európai Parlamenti Képviselő, A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőcsoportjának küldöttség-vezetője

____________

Elismert szakértője ennek a területnek? Az Euronewsnál hiszünk abban, hogy minden vélemény számít. Írja meg nekünk a view@euronews.com e-mail címre ötletét vagy ellenvéleményét, vegye ki részét a párbeszédből!