A gazdag országok felelőssége a koronavírus elleni oltás

2020.12.18

A gazdag országoknak támogatni kell a szegényebb országok vakcinaellátását az ENSZ-főtitkár szerint. Antonio Guterres azután beszélt erről, hogy több országban, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Új-Zélandon is megkezdődtek a koronavírus elleni oltások.

- A kormányoknak természetesen az a céljuk, hogy megvédjék állampolgáraikat, de nem tudják megvédeni őket, ha más országok polgárai nem védettek - mondta az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres.

Az Egyesült Államokban már korábban engedélyezték a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát, a gyógyszerészeti hatóság pedig most bejelentette, hogy javasolja a Moderna vakcinájának gyorsított engedélyezését is. Az Egyesült Államokban közben minden koronavírus-rekord megdőlt szerdán: egyetlen nap alatt 250ezer új fertőzöttet regisztráltak, és csaknem háromezer-nyolcszáz ember vesztette életét a betegségben.

- Az oltásra adott rossz reakció kockázata rendkívül alacsony. Lehet, hogy valakinél ez nagyobb, de annak a kockázata sokkal magasabb, hogy megfertőződik, vagy hogy a betegség súlyos lesz - mondta az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány tanácsadója, Mitchell H. Grayson.

Az oltásokat színészek, politikusok és ismert emberek is beadatják maguknak. Így tett Sir Ian McKellen, a Gyűrük ura és az X-Man filmet sztárja is. A 81 éves színészt szerdán oltották be Londonban.