A futball atombombája

2021.04.20

Nem a semmiből jött a hír, mégis lavinaként söpört végig a bejelentés az európai labdarúgáson: 12 elitklub - 6 angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur), valamint 3-3 olasz és spanyol (AC Milan, Juventus, Inter, Atletico Madrid, Barcelona, és a Real Madrid) összeállt, és elindítja az Európai Szuperligát.

A húszcsapatosra tervezett sorozat elértékteleníti a Bajnokok Ligáját és kizárja a kevésbé tehetős klubokat. Ezért a FIFA és az UEFA határozottan elítélte a kezdeményezést, drasztikus szankciókkal sújtaná a résztvevő csapatokat és játékosait.

De a szurkolók tetszését sem nyerte el.

"Nem hiszem, hogy a Szuperliga előnyös az európai futballnak. A kis csapatok körön kívülre kerülnek, csökken a többi sorozat színvonala. Nő a szakadék a mezőnyben. Szurkolóként jobban szeretném, ha maradna az eddigi rendszer" - vallja egy madridi drukker.

"Real Madrid-szurkolóként jobban örülnék, ha a csapatom a BL-ben szerepelne. Eddig 13-szor nyertük meg, és még többször szeretném. Szomorú lennék, ha elhagynánk a sorozatot. Viszont, miért ne lehetnénk mi a Szupeliga királyai" - vált derűsebbre egy másik.

Az olasz drukkerek is inkább szkeptikusak. Két milánói együttes is a "szakadárok" között van, amit a többség nem tart sportszerű lépésnek.

"Aki megnyeri a Szuperligát, az mindig megveheti a legdrágább, legjobb játékosokat. Nem fair egy ilyen versenybe belemenni, egy ilyen folyamatot gerjeszteni" - tartja ez a milánói szurkoló.

A német és a francia klubok, - így a BL-címvédő Bayern München, valamint a tavalyi döntős, idén is elődöntős PSG - nem csatlakoztak a Szuperliga alapítóihoz. Az európai szövetség megköszönte nekik, hogy ellenálltak az "önző rendszer" csábításának.

"Talán az zavar leginkább, hogy ez is csak a pénzről szól" - mondja ez a Bayern-szurkoló. "Szuper Liga? Ugyan, csak egy újabb sorozat, amivel még több pénzt lehet keresni."

A nemzetközi szövetség eltiltaná a világbajnokságoktól, Európa-bajnokságoktól azokat a játékosokat, akik pályára lépnek a Szuperligában. Az is felmerült, hogy már az idei Bajnokok Ligája elődöntőjéből kizárnák a három "szakadár" klubot (a Real Madrid, a Manchester City és a Chelsea).

Lesz dolga bőven a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnak, és különböző színtű bírói testületeknek.