A franciákat agyonnyomja a brit mutáns

2021.02.26

A WHO szerint az új koronavírus brit mutánsa veszélyesebb és ragályosabb. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint már minden második európai országban jelen van az új variáns, és a fertőzöttek száma még emelkedni fog. Ezért át kell gondolni a stratégiát, és jobban kell reagálni az új helyzetre - mondta a szervezet igazgatóhelyettese.

Franciaország 101 megyéjéből 20-ban van fokozott járványhelyzet, és - ha a helyzet nem javul - akkor március 6-tól helyi kijárási tilalmakat vezethetnek be, jelentette ki Jean Castex miniszterelnök:

"A legegyszerűbb magyarázat a fertőzés terjedésére az új variáns felbukkanása, ennek terjedését napról-napra tapasztaljuk. Az országban leginkább az angol mutáció terjedt el, a covidos betegek felét ez a változat fertőzte meg."

Az Egyesült Királyságban épp enyhítettek a szabályokon. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás ugyanis alábbhagyott. Az ország tisztifőorvosa szerint a legmagasabb, ötös szintről négyesre kellene csökkenteni a készültséget, mert a kórházban fekvő betegek száma folyamatosan csökken, és egyre kisebb annak az esélye, hogy 21 napon belül túlterhelődik az ellátórendszer.

Cipruson hétfőn újranyitják a középiskolákat, edzőtermeket, uszodákat, tánciskolákat és galériákat, ennyivel enyhítik a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokat.