A Fidesz zsarolásnak tartja az EU jogállamisági jelentését

2020.10.01

Az Európai Bizottság bemutatta az Európai Unió 27 tagállamát vizsgáló jogállamisági jelentését, melynek felelősei Didier Reynders igazságügyért és Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős biztosok. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a jelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelentés abszurd, megalapozatlan és hamis állításokat tartalmaz Magyarországra vonatkozóan.

Věra Jourová a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2020. szeptember 30-án   -   Szerzői jogok  Olivier Hoslet/AP
Věra Jourová a jogállamisági jelentés bemutatóján Brüsszelben 2020. szeptember 30-án - Szerzői jogok Olivier Hoslet/AP

Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) tagja hangsúlyozta, hogy a jelentés egy nyílt politikai zsarolás Magyarországgal szemben. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a szöveg "nem más, mint egy Soros-jelentés, amelyet ezek a szervezetek mondtak tollba az Európai Bizottságnak és Věra Jourovának".

A képviselő kifejtette, hogy a jelentés elkészítése során kizárólag a "Soros-szervezetek" véleményét kérték, és végül a jelentésbe is csak a Soros-szervezetek elfogult megállapításai kerültek bele. A képviselő szerint így valójában "Soros-jelentésnek" nevezhető a dokumentum, ami "tele van abszurd és hamis, önkényes és elfogult állításokkal".

A jelentést szerdán hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság. E szerint a magyar ügyészség nem túl aktív a korrupciógyanús politikusok ügyeiben, és nem vizsgálták meg a hatóságok a magyar média sokszínűségét fenyegető kormányközeli médiaalapítványt - többek közt ezek az ügyek szerepelnek a magyar jogállamiságról szóló jelentésben, melyet szerdán hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság.