A Facebookon betiltják a holokauszttagadást

2020.10.13

A Facebook megtiltja platformján a holokauszttagadást. Ezt a közösségi médium elnök-vezérigazgatója jelentette be a vállalat hivatalos blogján.

Mark Zuckerberg közölte: az antiszemitizmus aggasztó mértékű erősödése miatt szükséges, hogy a holokauszttal kapcsolatos valamennyi ellentmondásos bejegyzést betiltsák.

"Vonalat húzni az elfogadható és az elfogadhatatlan beszéd között nem egyszerű, de a világ jelenlegi helyzetében hitem szerint ez a helyes egyensúly" - írta Mark Zuckerberg.

Hozzátette: ha valaki a náci népirtással kapcsolatos keresést indít a Facebookon, hiteles forráshoz fogják irányítani.

A vészkorszak túlélői világszerte sürgették az utóbbi hónapokban a Facebook vezérét, hogy intézkedjen a holokauszttagadó bejegyzések eltávolításáról.

"Nem lep meg, hogy Mark Zuckerberg és néhány okos ember a Facebooknál odafigyeltek a holokauszttúlélők aggályaira, és jól cselekedtek" - mondta a Claims Conference szervezet alelnöke, Greg Schneider.

A Zsidó Világkongresszus is üdvözölte a döntést. A szervezet úgy fogalmazott, hogy a holokauszt tagadása vagy bagatellizálása eszköz a gyűlölet és a zsidókkal, illetve más kisebbségekkel kapcsolatos hamis összeesküvés-elméletek terjesztésére.

Zuckerberg szerint a döntés számára is belső küzdelemmel járt, hiszen arról kellett dönteni, hogy mi a fontosabb, a szólás szabadsága vagy a gyűlöletbeszéd korlátozása.

"A növekvő antiszemitizmus láttán saját gondolkodásom is változott ez ügyben" - fogalmazott a közösségi médium vezetője. Zuckerberg közölte azt is, hogy az intézkedést a Rágalmazásellenes Ligával egyeztetve hozta.

A Facebook az elmúlt hetekben több gyűlöletkeltő mozgalom fiókjait törölte és betiltotta, és korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járványra vonatkozó szándékosan félrevezető információk közlését illetően is.