A Covid19 követeli a legtöbb halálos áldozatot a XXI. században a vírusos járványok közül

2020.09.28

Most lépi át az egymilliót az új koronavírus okozta betegségben elhunytak száma a világon. A lélektani határként emlegetett szám elérése apropóján veti össze a járványt más modern kori vírusos betegségekkel az AFP összehasonlító cikke.

Koronavírusos beteg ápolása intenzív osztályon, Koszovó, 2020 szeptembere   -   Szerzői jogok  Visar Kryeziu/AP
Koronavírusos beteg ápolása intenzív osztályon, Koszovó, 2020 szeptembere - Szerzői jogok Visar Kryeziu/AP

Kevésbé halálos, mégis több halott

A megállapítás, miszerint az új koronavírus világjárványa századunkban több halottat követel, mint más vírusos betegségek, azért különösen érdekes, mert a vírus kevésbé halálos, mint több súlyos betegséget okozó vírus.

A járvány további terjedésének modellezését figyelembe véve is igaz marad a megállapítás, hogy a XXI. század legtöbb halottat követelő kórokozója az új koronavírus, a SARS-CoV-2, és az általa okozott megbetegedés, a Covid19.

Maradt rejtély a sertésinfluenza terjedésében

2009-ben a H1N1 vírus vagy a sertésinfluenza is világjárványként terjedt. A sertésinfluenza okozója az influenza vírus C csoportjába sorolható. Az emberre is átterjedt, illetve vannak olyan tudományos publikációk, amik azt állítják, hogy az emberről terjedt át a sertésekre. Ez máig megoldatlan rejtély.

Az enyhe vagy tünetmentes emberi esetek észrevétlenül maradtak, ezért az emberi sertésinfluenza elterjedtsége nem ismert. A sertések körében azonban megállapították, hogy bár a fertőzési arány magas, a halálozási arány alacsony, 1-4 százalék közötti.

A spanyolnátha az emberiség 3-5 százalékát ölte meg

A spanyolnátha a történelem egyik legnagyobb világjárványa volt, amit az influenza A-vírusa okozott 1918-19-ben, és ami a Föld teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát elpusztította. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború.

A spanyolnátha járványa két év alatt mintegy 21 millió, más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon.