A brokdorfi atomerőmű végnapjai

2020.10.19

Jövő év végén bezárják a Hamburgtól északra található atomerőművet, amely már 35 éve működik. A döntés a német kormány tervének része, miszerint 2022 végéig bezárják az összes nukleáris erőművet.

A mintegy ezer lelket számláló településen, Brokdorfban található erőmű környékén élők az évtizedek alatt már hozzászoktak ahhoz, hogy ez az erőmű a fő foglalkoztatójuk.

Ezt hangsúlyozta a polgármester is, az Euronews-nak adott interjúban.

"Hol találnak majd munkát a gyerekeink? Ez a baj" - fogalmazott Elke Göttsche.

A falu pénzt különített el a helyi jégcsarnok üzemeltetésének folytatására, ami jelentős vonzereje a településnek: a csarnok működtetését a befizetett nukleáris adóból állják. De ez a pénz véges.

Ráadásul ott van az ország másik nagy energiaprojektje, a szénenergia, melynek úgyszintén meg vannak számlálva a napjai: 2038-ra az összeset bezárják.

A bizottság javaslata alapján az érintett tartományok 40 milliárd euró értékben kaphatnak kárpótlást a szövetségi államtól.

"Ha a szénerőművek felszámolására van ennyi pénz, akkor az atomerőművekére is kellene költenie a kormányzatnak" - véli Elke Göttsche.

Egyórányi autóútra Brokdorftól délre, a Moorburg szénerőmű teljes gőzzel működik. A tervek szerint a végső dátumig, 2038-ig ez így is lesz.

Sokan szkeptikusak, hogy lehetséges-e egyszerre mindkét fajta erőműveket bezárni

A Hamburgi Föld Barátai környezetvédő csoport szerint márpedig ez elengedhetetlen. Manfred Braasch aktivista szerint egyik energiának sincs jövője. "Ezért kell átállni másfajta energia előállítására Németországban és egész Európában" - mondja.

A terv, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak, mint a szél vagy a nap, ezekkel helyettesítve az atom- és szénenergiát.

2019-ben a megújuló forrásokból származó energia 46 százalékkal nőtt. Ilyenre eddig nem volt példa. Az új, a szélerőművek építését meghatározó új szabályok viszont aggodalomra adnak okot.

"Angela Merkel volt az, aki a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után úgy döntött, hogy megnevezi a határidőt az atomenergiával való leszámolásra. De ez a folyamat nem ér véget 2022-vel, vagyis az utolsó atomerőmű bezárásával, a szénerőművek közül ugyanis 2038-ban zárják be az utolsót. Hogy a megújuló energia képes lesz-e betölteni az ezek után keletkezett űrt, csak később derül ki, addig semmiképpen nem beszélhetünk sikerről" - mondta Jona Källgren, az Euronews tudósítója