A britek tovább késleltetik az EU-s élelmiszerek ellenőrzését

2021.09.15

Tovább késlelteti a brexit-megállapodásban rögzített, az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek **angliai, skóciai és walesi** importjára vonatkozó határellenőrzések bevezetését a brit kormány. Egyes intézkedéseket csak január elsejétől, másokat pedig 2022. július elsejétől szándékoznak bevezetni.

Erről szóló közleményében David Frost brit külügyminiszter azt írta, a koronavírus- járványnak hosszabb távúak a hatásai a vállalkozásokra - az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban is -, mint ahogy azt sok megfigyelő márciusban várta.

Nyomás nehezedik a globális ellátási láncokra is. Ezt többek közt olyan tényezők okozzák, mint a világjárvány és a megnövekedett globális áruszállítási költségek - amihez az Egyesült Királyságban hozzájön a brexit miatti sofőrhiány is. Ezek a problémák az agrár-élelmiszeripari ágazatban különösen érezhetők.

A brit áruk határellenőrzését az EU már az év eleje óta alkalmazza, fordítva viszont a rendszer nem működik. Az Egyesült Királyság legutóbb október elsejére ígérte az intézkedés bevezetését.