A brit vendéglátósok majdnem fele csődre készül

2021.02.10

Tartalékaik végén járnak a brit vendéglátósok is hat héttel a harmadik országos karantén kihirdetése után. A brit kormány annak ellenére nem tervez nyitást februárban, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma kitartóan csökken. A vírus mutánsainak terjedése azonban továbbra is aggasztó.

Az Euronews riportere egy Michelin-csillagos étterem tulajdonosát kérdezte, hogyan lehet túlélni ezt az időszakot. A fiatalember szerint rendíthetetlen elszántság és kitömött zsebek - ez a túlélés titka. Nekik 20 ezer font a havi rezsijük így, hogy zárva vannak. Az állami támogatás legfeljebb ha ötezer, úgyhogy 15 ezret elő kell teremteniük.

Az állam már korántsem annyira bőkezű, mint az első karantén idején.

Akkoriban a kormány mindent fizetett - folytatja Luke Garnsworthy. Bezártak, és az állam mindenről gondoskodott. Most sokkal nehezebb helyzetben vannak. A támogatás fedezi a bérköltséget, de az azzal járó egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nekik kell kifizetniük. Úgyhogy a személyzet tízezer fontjukban van havonta.

Amikor kihirdették ezt a harmadik országos karantént decemberben, a britek abban bíztak, hogy mostanra vége lesz. De a kormány szakértői csapata nem engedi jóslásba bocsátkozni a kabinetet. A nyitás egyelőre szóba sem jön.

A brit vendéglátóipari szakszervezet vezetője, Kate Nicholls szerint lehetetlen tervezni, és emiatt nem tudnak segítséget kérni. Hiába fordulnak a bankokhoz plusz pénzért vagy a bérbeadóhoz azzal, hogy vegye vissza a bérleti díjat, mert nem tudnak mit ígérni nekik. Ő megérti, hogy a szakértők későbbre akarják halasztani ezt a döntést. Nem is számít senki arra, hogy a kormány előáll egy konkrét dátummal, és aztán ragaszkodik hozzá. "De azért azt megmondhatná, hogy mennyi időn belül lát egyáltalán esélyt a nyitásra, vagy legalább, hogy milyen fázisokban tervezi. Véget kellene vetni ennek a bizonytalanságnak, legalább ezzel besegíteni a fennmaradásért küzdő vállalkozásoknak" - magyarázza a szakszervezeti vezető.

Megvannak a terveik az újranyitásra áprilistól szeptemberig - mondja az étteremtulajdonos, Luke Garnsworthy. Különböző forgatókönyvekben gondolkodnak. A semmiből kezdték a feleségével 5-6 évvel ezelőtt, és most nem fogják föladni, a végsőkig küzdenek. A riporter közbevetésére azt mondja, bármelyik hitelezőjük bármikor bekopoghat. Jó nagy hitelt vettek fel tavaly új éttermük, a Henley megnyitásához, pont a járvány kitörése előtt. Nem tudott rendesen beindulni, de a kölcsönt vissza kell fizetniük. Eddig megértőek voltak velük, de ez bármikor megváltozhat - teszi hozzá.

Az Euronews riportere, Tadhg Enright úgy látja, hogy nagyon sokan vannak ebben az iparágban, akik a nulláról kezdték, és mindent meg fognak tenni azért, hogy túléljék ezt a válságot. De ez nem csak rajtuk múlik. A szakszervezet felmérése szerint tízből négy vendéglátós arra számít, hogy még fél év, és végleg le kell húznia a rolót.