A brit gazdaság távlatai a brexit után

2020.02.03

"Béke, jólét és barátság minden nemzettel" - ezt írja az új 50 pennysen, amit a brexit alkalmából adtak ki. A felirat derűlátónak tűnik alig 11 hónappal a kereskedelmi megállapodás aláírása előtt, ami az Egyesült Királyság szerint jólétet szavatol majd a jövőben.

- Február 1-től a brit polgárok többsége semmilyen változást nem fog tapasztalni. Az átmeneti időszakban érvényesek maradnak az unióval kötött megállapodások. Az érme értéke azoktól a kereskedelmi megállapodásoktól függ, amelyek a jelenlegieket fogják felváltani. Londonnak két fontos egyezményt kell kötnie egyidejűleg: az unióval és az Egyesült Államokkal, majd utána a többiekkel is - jelenti Szása Vakulina, az Euronews tudósítója.

Az unió tömbként az Egyesült Királyság legjelentősebb partnere. A brit export 45%-a ide irányul, az import 53%-a pedig innen származik.

2020 végéig az Egyesült Királyság az egységes uniós közös piac része marad. Az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek mozgása addig szabad.

- A megállapodás nem szokványos, mert az év végén az Egyesült Királyság - saját akaratából - elhagyja a közös piacot. Megállapodások nélkül nem folytatódhat az üzletmenet, mint a status quo idején. Elbukhatunk, kivált a kereskedelemben - hangoztatta Michel Barnier, uniós főtárgyaló.

Az Egyesült Királyság és az unió közötti következő határidő július elseje.

Öt hónap alatt a feleknek meg kell állapodniuk a halászati jogok szabályozásában. Az Egyesült Királyságnak addig el kell döntenie, kéri-e az átmeneti időszak meghosszabbítását.

Közben kereskedelmi megállapodást kell kötnie az Egyesült Államokkal.

Donald Trump a barátjának nevezi Boris Johnsont, és támogatja. A decemberi választások után ezt tweetelte az amerikai elnök:


Congratulations to Boris Johnson on his great WIN! Britain and the United States will now be free to strike a massive new Trade Deal after BREXIT. This deal has the potential to be far bigger and more lucrative than any deal that could be made with the E.U. Celebrate Boris!

Vagyis: "A brexitet fontos kereskedelmi megállapodás követi. Sokkal jelentősebb és hasznosabb lesz annál, amit az unióval kötöttünk."

London és Washington nem ért egyet az amerikai óriások digitális adóztatásában, és a brit élelmezési szabványokban. Ennek ellenére Washington azt állítja: a megállapodás kiemelt fontosságú.

- Az Egyesült Királyság legfontosabb kapcsolatunk. Amerikai szemszögből stratégiai fontosságú, ezért jelentős forrásokat szánunk az ügyre. A két ország gazdasági hasonló, és a szolgáltatásokra koncentrál. Ez egy nagyon fontos kapcsolat lesz - jelentette ki Steven Mnuchin, amerikai pénzügyminiszter.

- A két kereskedelmi megállapodás kidolgozása lehetséges, kevesebb mint egy év alatt azonban lehetetlen. Ha az Egyesült Királyság július 1-jéig nem kér hosszabbítást, és nem születik meg az uniós egyezmény az év végéig, akkor az árucsere a Kereskedelmi Világszervezet szabályozása alapján fog történni. Ez új vámokat jelent, ami a brit fogyasztók számára megdrágítja a behozatali termékeket - jelenti összefoglalójában Szása Vakulina, az Euronews tudósítója.