A brexit körüli érdekellentétek befolyásolhatják a határidőt

2019.12.18

Mindenki azon igyekszik, hogy megvalósuljon a brexit január végéig, és hogy elkerüljék a kemény kilépést!

"Nagyon keményen dolgozunk. Szenvedéllyel és lendülettel, hogy megállapodást érjünk el. Mindent meg fogunk tenni, hogy elkerüljük a szakadékot."

Philip Lamberts, a Zöldek/EFA pártcsoport képviselője szerint lehetetlenné teszi a kompromisszumos kereskedelmi megállapodást az, hogy Boris Johnson azt tervezi: nem hosszabbítható meg az átmeneti időszak a jövő év végén túl.

"Elfelejthetik a kompromisszumos megoldást. Csontvázmegállapodás lesz csupán. Ez pedig nem fogja kielégíteni Boris Johnson ambícióit, amelyek arról szólnak, hogy az Egyesült Királyságnak jelentős hozzáférése legyen az EU piacához. Szóval lesz határellenőrzés."

A brexitpárti európai parlamenti képviselők nem értenek vele egyet.

"Remélem, nem fog jogi problémákat okozni az átmeneti időszak korlátozása" - mondja Alex Philips, a Brexit párt képviselője. "Remélem, Boris Johnson azt mondja majd az EU-nak: "Készen állunk rá, hogy felálljunk a tárgyalóasztaltól, ha nem adtok nekünk gyorsan egy szabadkereskedelmi egyezményt."

A képviselőknek december 20-án kell elkezdeniük szavazni a kilépési megállapodásról.

Ha január közepéig ratifikálják az egyezményt, akkor január 31-én az Egyesült Királyság hivatalosan is kiléphet az EU-ból.

"A legtöbb európai politikus titkon megkönnyebbült Boris Johnson többsége miatt, ami stabilitást biztosít" - magyarázza tudósítónk, Darren McCaffrey. "De aggódnak is amiatt, hogy a kereskedelmi tárgyalások túl kemények lesznek. És míg az EU azt gondolja, hogy erősebb tárgyalási pozíciójuk lesz, tartani lehet attól, hogy a különböző országok prioritásai miatt nagyon hamar törések léphetnek fel."

"Bármi, ami csökkenti Írország képességét arra, hogy kapcsolódjon az észak-írországi gazdasághoz, aláássa mindkét állam gazdaságát" - véli Billy Kelleher, a Renew Europe képviselője. " Szeretnénk folytatni az eddigi kereskedést, amennyire csak lehet."

A brexit talán megvalósul jövő év elején, de az idei év vége erősen emlékeztet a kezdetére.

Akár megvalósul a kilépés, akár nem, nagy rá az esély, hogy 2020-ban is folytatódik majd a brexit körüli huzavona.