A belga utazási szektort sokkolják a kormány tervei

2021.01.26

Tartanak a belga utazási irodák a kormány tervezett új korlátozásai miatt. Az újabb koronavírus-mutációk miatt a kabinet a nem létfontosságú utazások tiltására készül. Ez megadhatja a kegyelemdöfést az egy éve csődközelben lévő cégeknek.

Sorra mennek tönkre a belga utazási irodák a lezárások miatt. És az új vírus-mutációk miatt további utazási korlátozások várhatóak. Ez pedig két vállra fektetheti az utazási szektort. A brüsszeli Connections utazási iroda a munkatársak harmadát már elbocsájtotta.

"Tavaly március közepe alig adtunk el utakat. A forgalmunk 88 százalékkal csökkent. Normál esetben évente 180 000 utazást adunk el, tavaly alig volt új foglalásunk" - mondta a Connections utazási iroda szóvivője, Frank Bosteels.

Európa nagy részén hasonló helyzetben van az utazási szektor. Sokan bíztak abban, hogy idén már a nyári szünet előtt beindulhatnak a külföldi utak. A belga kormány közben arra készül, hogy megtiltsák a nem alapvető fontosságú utazásokat. Ez a terv felháborítja az utazási szektort.

"Szerintünk lett volna lehetőség az utazásokra, ha hoztak volna megfelelő intézkedéseket. Sajnáljuk, hogy lassan egy évvel a járvány kitörése után sem tettek még semmit azért, hogy biztonságosan utazhassunk" - mondta a szóvivő.

Az uniós vezetők csütörtöki videókonferenciáján azt mondták, nem javasolják a nem alapvető fontosságú utazásokat. A belső határokat nem zárják le, ugyanakkor a tagállamoknak lehetővé teszik az egyéni intézkedések bevezetését.