A bankok és a gazdagok megadóztatására készül a következő spanyol kormány

2019.12.31

Megegyezett a következő spanyol kormány programjáról a leendő koalíció két tagja, a Szocialista Párt és a szélsőbaloldali Podemos. Ha sikerül kormányt alakítani, a gazdagok és a bankok nagyobb adókra számíthatnak, a miniszerelnök pedig ismét Pedro Sánchez lehet.

"Mindig hittem benne, hogy a politikában nem elég jelen lenni, ki kell hozni valamit a rendelkezésre álló lehetőségekből. Ez a program a közös akaratunkat képviseli, hogy a Szocialista Párt és az Unidas Podemos nem csak kormányon akar lenni, hanem kormányozni is akar" - mondta a szocialista politikus, akinek ahhoz, hogy kormányzóképes legyen, még meg kell szereznie az egyik függetlenséget követelő katalán párt, az Esquerra Republicana támogatását is.

Ebben segítségére lehet, hogy Oriol Junqueras, az Európai Parlamentben mandátumot szerző, de jelenleg lázadás miatt spanyol börtönben ülő katalán politikai vezetőt egy spanyol államügyészi vélemény szerint kiadhatják Brüsszelnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fel is mentenék, sőt, a vélemény írói arra kérik az EP-t, hogy amint lehet, függessze fel Junqueras mentelmi jogát.

Akárhogy is alakul Oriol Junqueras sorsa, az elemzők szerint a katalán párt enyhülni látszik. Csütörtökre összehívták a közgyűlését, ahol a tagok meghozzák a végső döntést arról, hogy blokkolni fogják-e az elmúlt nyolcvan év első kormánykoalícióját Spanyolországban. Ha ők nem voksolnak ellene a döntő szavazáson, az már elég Pedro Sáncheznek arra, hogy működőképes kisebbségi kormányt alakítson.