50 millió adag Pfizer vakcina szállítását gyorsítják fel

2021.04.15

Az oltási kampány felpörgését várja az Európai Bizottság a Pfizer gyógyszergyártóval kötött megállapodástól. A vállalat 50 millió adag kiszállítását gyorsítja fel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a jövőben nemcsak az oltásokat, hanem az összes lényeges összetevőt is az EU-ban fogják előállítani.

- Bizonyos idő elteltével szükség lehet emlékeztetőkre az immunitás megerősítése és meghosszabbítása érdekében. Ha új vírusvariánsok jelennek meg, akkor új oltóanyagokat kell kifejlesztenünk. Ezekre a lehető leghamarabb és a megfelelő mennyiségben lesz szükségünk. Az összes szempontot figyelembe véve és tanulva a járvány tanulságaiból, most azokra a technológiákra kell összpontosítanunk, amelyek korábban beváltak. A hírvivő RNS alapú vakcina ilyen.

A döntést azután jelentette be a Tanács elnöke, hogy a Johnson & Johnson amerikai gyógyszergyár egyelőre nem szállít Európába, mivel vakcinájuk esetében ugyanúgy felmerült a vérrögképződés kockázata, ahogyan az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban is.