424 forintos, történelmi mélyponton járt hétfőn reggel a dollár árfolyama

2022.09.26

Az olasz választások eredményének hírére a dollár új húszéves csúcsra ugrott az euróval szemben, ezzel párhuzamosan pedig a forint dollárral szembeni jegyzése történelmi mélypontjára süllyedt.

424 forintos szinten is járt hétfő reggel a forint-dollár árfolyama - írja a portfolio.hu - ami új árfolyam-mélypontot jelent. Bár azóta sikerült megerősödnie egy kicsit a forintnak, és jelenleg 420,4 forintért adnak egy dollárt, ez még mindig nagyon nagy ugrás a múlt héthez képest, amikor csütörtök délelőtt még 410 forint alatt járt a kurzus.

Mivel az euró lejtmenete gyakorlatilag már bő egy éve tart, ezért újabb és újabb mélypontra kerül a dollárral szemben - utoljára 2002 júniusában volt ennyire gyenge. Az olasz választás eredményeinek hírét pedig máris beárazta a piac, és az uniós fizetőeszköz is tovább gyengült.

A forint pedig igazodik az euróhoz és már tavasz óta korábban ismeretlen tartományban mozog: míg az eddigi mélypontot a 340-es kurzus jelentette, jelenleg 420 felett jár a jegyzés. Az év eleje óta a dollár a forinttal szemben 30 szézalékkal erősödött.

Az euró-forint árfolyamban nincs ingadozás - a hétfő reggelt még 407 forintos szinten kezdte az uniós valuta.