32 millió forintért kelt el egy ritka Harry Potter könyv

2021.07.30

Mindenki legnagyobb meglepetésére 80 ezer fontért, azaz 32 millió forintért kelt el egy rendkívül ritka Harry Potter könyv egy brit árverésen.

A Tennants aukciósház arra számított, hogy 20-30 ezer font körül fogják leütni a könyvet, miután sorozatgyártásban készült. A ,,Bölcsek kövéből" 1997-ben mindössze 500 keményfedeles változatot nyomtattak. Ezek közül 300-at adományoztak könyvtáraknak, a többi kötet jelentősen megrongálódott az évek alatt. Nem lehet tudni másik olyan regényről, amely ennyire épen maradt fenn. A kalapács alá került darabról még azt is tudni lehet, hogy egy nottinghami könyvesboltban adták el.

A példány különlegességét az adja, hogy a 90-es évek végén a varázslótanonc története még nem járta be a világot, a világhírű J. K. Rowling neve pedig még Joanne Rowlingként szerepel a borítón.

A 32 millió forintos ár extrémnek számít, de nem a legmagasabb, amit valaha Harry Potter műért adtak. Tavaly egy első kiadású ,,Bölcsek köve" került kalapács alá, amit maga a szerző J. K. Rowling dedikált. Az egyedülálló könyv 125 ezer fontért, vagyis 50 millió forintért kelt el, ami rekordnak számít a nem muzeális értékű művek között.

Érdekesség, hogy a csütörtöki aukción a kemény fedeles Harry Potter árának mindössze az ötödéért kelt el egy 17. századi Biblia. Az árverésen összesen 260 ezer font értékben ütöttek le térképeket és értékes dokumentumokat.