1000 rendőr fogadta a fanatikus angol és szerb szurkolókat Gelsenkirchenben

2024.06.17

Egy délutáni összecsapásban többen megsérültek, de más balhé nem történt - a legtöbben szurkolni, és nem verekedni jöttek Németországba. Videós riport Gelsenkirchenből.

Szivárvány az angol szurkolók felett Euronews

Rohamrendőrök kíséretében indultak el a szerb ultrák vasárnap este a gelsenkircheni stadion felé, ahol csapatuk Anglia ellen megkezdte a labdarúgó Európa-bajnokságot. A hatóságok előzetesen attól tartottak, hogy balhé lesz a két szurkolótábor között, ezért ezer rendőrt vezényeltek ki a ruhr-vidéki város utcáira. Bár 1600 brit huligánnak már előre bevonták az útlevelét, így el sem jöhetett, kora délután így is volt egy összecsapás, amiben többen megsérültek. A legtöbb szurkoló azonban nem a verekedésért, hanem a fociért jött.

"Egész nap angolokkal voltunk, együtt énekeltünk, skandáltuk a rigmusokat. Nem volt vita, nagyon jól éreztük magunkat, minden rendben van" – mondta egy belgrádi férfi.

Az angolok közül volt, aki készen állt a harcra

Az angolok közül sokaknak volt hasonló tapasztalatuk. Egy lány azt mesélte, hogy nagyon közel laknak a szerb szurkolói zónához, és beszélgettek, fényképeket csináltak a szerbekkel, akik kedvesek voltak velük.

Azért olyannal is találkoztunk, aki késznek mutatkozott a feszült pillanatokra. Egy nottinghami fiatal arról beszélt nekünk, hogy az ilyen helyzetek elkerülhetetlenek, majd így folytatta:

De szétverjük őket, a pályán kívül és a pályán is. Ez a lényeg.

A szervezők megpróbáltak biztosra menni: a szerb és az angol gyülekezési pont 11 kilométerre volt egymástól. Az angolokat nyolcvanezer liter sörrel, hét és fél tonna sültkrumplival és harminckétezer német kolbásszal várták egy lóversenypálya közepén. Olyanok is sokan eljöttek ide, akiknek nem volt jegyük az esti mérkőzésre.

Szivárvány az angol szurkolók felett Euronews

Félmillió embert várnak Angliából és Skóciából

Angliában óriási az EB-láz, csak a nyitómeccsre negyvenezren érkeztek a becslések szerint. A szurkolói zónában óriási volt a hangulat, és diplomaták is segítették az itt lévőket.

"Legalább tizenöt éve nem utaztak el annyian egy nagy tornára, mint most. Akár ötszázezer angol és skót szurkoló is érkezhet Németországba a következő egy hónapban. Ez fantasztikus számunkra, és remélem, hogy Németország számára is az" – mondta a berlini brit nagykövetség egyik tisztviselője, Kieran Drake.

Szivárvány az angol szurkolók felett Euronews
Az angol szurkolói zónában végül több ezren nézték kivetítőről a mérkőzést, miközben a honfitársaik bent szurkoltak a stadionban. Jude Bellingham győztes góljánál pedig hatalmas ünneplés kezdődött.