Ingatlanbefektetési konferencia 2022

Érdemes most ingatlanba fektetni?

Jelenkori magyar gazdaságunkban több a bizonytalansági tényező, mint a rendszerváltás óta bármikor. Igaz, nem is kellett számolni világjárvánnyal, pláne mindez megspékelve egy háborúval, ami a szomszédunkban zajlik, de az egész világra kihat.

Mindezek mellett számolunk munkaerőhiánnyal, elszabaduló inflációvak, a hitelmoratóriumok és a támogatott hitelek megszűnésével, Magyarország és az EU vezetőinek nézeteltérésével, és gondolom minden olvasó mellé tudna írni még néhányat bizonytalansági tényezőt.

Egy közhelyig csépelt bölcsesség jut erről az eszembe, a világunkban az egyetlen állandó a változás.

A befektetési kényszer ezek után talán nem is kérdés. Az állampapírokból áramlik ki a lakossági megtakarítás, mert a hozama maximum a hivatalos inflációval azonos, és ezek a szabad források keresik a helyüket.

De mi a kínálat?

Tőzsdei részvények, arany, tőzsdei nyersanyag befektetés, ingatlan, kriptovaluta, vagy saját vállalkozásba fektetés, netán élményt vásárolunk magunknak, azaz feléljük.

Ha független elemzőt kérdeznek, mit vásároljanak, úgy azt fogja mondani, hogy az előzőkből mind, különböző arányban, hiszen a jövőt nem látják.

Az ingatlanbefektetés talán nem is kérdés. Az persze felmerül egy vásárlóban, befektetőben, hogy miért éppen most.

Erre a válasz sajnos nagyon egyszerű.

Az ingatlanárak nem alacsonyak, az alapanyagárak szintén sokat növekedtek, a munkaerő drága. De akkor mégis miért pont most vásároljunk ingatlant, miért ne várjunk vele?

A fogyasztói árak jelenleg nem a valóságot tükrözik, azok vissza vannak tartva (pl. rezsi, üzemanyag, taxiszolgáltatás), viszont az árak ilyetén szabályozása időkorlátos, hiszen az üzemanyagárak 2022.07.01-ig vannak csak hatóságilag szabályozva, míg a taxitarifák 2022.05.09-vel növekedtek, de az orosz és ukrán alapanyagok, nyersanyagok pótlása is csak lényegesen drágább beszerzési forrásokból lehetséges. Az energiahordozók és alapanyagok árának növekedése viszont begyűrűzik a gazdaság minden szegletébe, és mindenhol érezteti a hatását, és ennek még csak az elején vagyunk.

Jelenleg ingatlant cégként és vállalkozásként is lehet támogatott hitelből vásárolni. Nem jelent ez mást, mint hogy kevesebb pénzt fizetünk vissza, mint amit felvettünk.

Hiszen gondoljunk csak bele, ha vásárolunk egy ingatlant hitelből, melyre pl. 3% kamatot fizetünk (nem is beszélve az 1%-os vagy a 0,5%-os projekthitelekről), de az ingatlanunk értéke stagnáló piaci helyzet mellett is az infláció mértékével növekszik. Tehát, ha 8%-os az infláció, az azt jelenti, hogy 8%-kal magasabbak az árak (építőanyag és munkaerő is), úgy a befektetésem értéke nő, de a hitelem kamata változatlan. Tehát ezzel számolhatunk akár egy 0%-os GDP növekedés mellett is, de ha van 5%-os reálhozamom, mert a gazdaság jól teljesít, akkor az 8+5=13%-os hozam, amivel szemben a példa kedvéért a 3%-os hitelkamat áll.

És most nem is beszélünk arról, hogy magánszemély vásárol ingatlant, így a saját bérleti díját megúszhatja, vagy bérbe adja, és abból fizeti (részben vagy egészben) a törlesztést, vagy pedig gazdasági társaság ruház be még kedvezőbb hitelfeltételekkel, akár teljes adómentesség mellett. Persze a gazdasági társaságok befektetési lehetőségei kedvezőbbek, hiszen ők beruházási kedvezménytől a kamatjóváírásig sok lehetőséggel számolhatnak, és ugyanabból a keretből akár kétszer akkora ingatlant vásárolhatnak. Igen, cégként több mint 100%-os lehet a többlethozam.

Ingatlant tehát most éri meg vásárolni, mert minden jel arra mutat, hogy a jelenlegi árak csak magasabbak lesznek, és nem az a helyzet áll fenn, mint a 2008-as válság idején az ingatlanbuborék kipukkadásakor, hiszen akkor nem általános árdrágulás volt, mint jelenleg, hanem a kedvező ingatlanhitelek miatt csak az ingatlanok ára ment fel (a magas kereslet okán), aránytalanul drágává téve ezzel az ingatlanokat (most is drágák, de arányosan drágák).

Az ingatlanbefektetést megtámogatandó, hoztuk létre az Ingatlanbefektetési konferenciát, ami 2022. április 28-án került megrendezésre. A rendezvény egésze visszanézhető online, a hozzáférést itt vásárolhatja meg: https://www.adotervezes.hu/konferenciak/ingatlanbefektetesi-konferencia/?buy=1#register

A konferencia célja, hogy segítsen a befektetőknek, lakásvásárlóknak, beruházóknak megalapozott döntést hozni.

Az előadás során olyan kérdésekre kap választ, mit:

  • Milyen tendenciák tapasztalhatók Magyarországon az ingatlanpiacon? Hol kecsegtet legnagyobb hozammal az ingatlan befektetés?

  • Milyen hitellehetőségek vannak jelenleg magánszemélyek és vállalkozások számára, és mi a hitelezés feltétele?

  • Milyen támogatások érhetők el magánszemély ingatlanvásárlásakor?

  • Milyen adózási lehetőségekkel lehet akár megduplázni a befektetésünket?

  • Hogyan lehetséges a felbecsült érték feléért ingatlanhoz jutni?

De szó lesz az okos otthonokról, energiahatékonyságról, és egyéb kivitelezési tanácsoktól egészen az ingatlan adásvételi szerződésbeli praktikákig, vagy például az illeték megspórolásáig.

Ha ingatlan befektetésben gondolkodik, úgy ez a videó lehet élete leghasznosabb beruházása.

Részeletekért kattintson ide: https://www.adotervezes.hu/konferenciak/ingatlanbefektetesi-konferencia/