Hogyan változnak a fejlesztési tartalék képzés szabályai 2021-ben?

2019. júniusában döntés született arról, hogy a (társasági adó alany) gazdasági társaságoknak a teljes adózás előtti nyereségük összegéig, de maximum 10 milliárd Forintig lehetőségük van fejlesztési tartalék képzésére. (2020. június 10. előtt az adózás előtti nyereség 50%-áig lehetett csak fejlesztési tartalékot képezni.)

Idén január 1-jétől eltörölték a 10 milliárd Forintos értékhatárt is, azaz a fejlesztési tartalék maximuma az adózás előtti eredmény (függetlenül annak összegétől).

A fejlesztési tartalék képzés nem más, mint egy előrehozott amortizáció, mellyel a vállalkozás arra vállal kötelezettséget, hogy az eredménye terhére képzett tőke elkülönítéséből (lekötött tartalék) a lekötés évét követő negyedik év végéig beruházást hajt végre. Csak olyan beruházás fogadható el, amire amortizációt számolhatunk el, tehát telekingatlanra vagy műalkotásra nem.

A lekötött tartalékból vásárolt eszköz esetében értékcsökkenést ugyan el fog számolni az adózó, de ez az adóalapot csökkenteni már nem fogja.

A fejlesztési tartalékról bővebben itt és itt olvashat.